Katere barve pašejo skupaj in kako jih kombinirati?

objavil/a | 18. 10. 2018 | Design

Se pri kombiniranju barv zanašate le na lasten občutek, potem pa ne veste, ali izbrane barve sploh pašejo skupaj? Iskanju primernih kombinacij barv, ki pašejo skupaj, se lahko posvetimo zavestno in skoraj matematično. To nam omogoča barvno kolo (barvni krog) in tehnike za ustvarjanje skladnih barvnih shem. Tako boste veliko lažje našli ustrezne kombinacije barv, hkrati pa boste zanesljivo vedeli (brez zanašanja na lasten občutek), da barve pašejo skupaj.

Poglejte tudi psihologijo barv – kaj barve pomenijo in simbolizirajo.

 

 

Barvno kolo

 

Poglejmo si barvno kolo, ki ga je prvi narisal fizik in matematik Isaac Newton davnega leta 1666. Barvno kolo temelji na treh različnih vrstah barv: primarnih, sekundarnih in terciarnih.

Primarne barve

 

Primarne barve sestavljajo rdeča, rumena in modra. Te tri odtenke ni mogoče dobiti z nobeno kombinacijo drugih barv. Vse druge barve pa ustvarjamo z mešanjem teh treh barv.

Sekundarne barve

 

Sekundarne barve so sestavljene iz zelene, oranžne in vijoličaste. Sekundarne barve ustvarimo z mešanjem dveh primarnih barv.

Terciarne barve

 

Terciarne barve so rdečeoranžna, rumenooranžna, rumenozelena, modrozelena, modrovijoličasta in rdečevijoličasta. Terciarne barve ustvarimo z mešanjem primarnih in sekundarnih barv, zato so njihova imena sestavljena iz dveh besed.

Tople in hladne barve

 

Barvni krog lahko razdelimo na tople in hladne barve. Tople barve so živahne in energične, hladne barve pa delujejo mirno in pomirjujoče. Bela, črna in siva so nevtralne barve.

Tehnike za ustvarjanje skladnih barvnih shem

 

Zdaj, ko poznamo osnove barv, si lahko pogledamo, kako jih lahko medsebojno kombiniramo z različnimi tehnikami za ustvarjanje skladnih barvnih shem. Tehnika, ki je za vas najbolj primerna, je odvisna od pomena, ki ga želite vizualno sporočiti.

Torej, če želite poudariti spokojnost, zagotovo ne boste uporabili komplementarne barvne sheme, ki ustvarja zelo žive barvne kombinacije.

Najprej je torej pomembno, kaj želite z barvami vizualno sporočiti, šele nato se lotite iskanja ustreznih barv.

 

 

Monokromatska barvna shema

 

Monokromatska barvna shema je sestavljena iz različnih odtenkov iste barve. Ustvarjanje te sheme je dokaj enostavno, saj izberemo temnejše ali svetlejše odtenke izbrane barve.

Monokromatska barvna shema izraža povezanost in umirjenost, lahko pa deluje tudi dolgočasno in monotono.

 

 

Komplementarna barvna shema

 

Barvi, ki na barvnem kolesu ležita nasproti, sta komplementarni (npr.: rdeča in zelena).

Visok kontrast komplementarnih barv ustvarja živahen in dinamičen videz. Uporaba te barvne sheme pa mora biti dobro premišljena, saj lahko te barvne kombinacije tudi dražijo, motijo in vznemirjajo. Komplementarna barvna shema ni primerna (ali pa jo je zelo težko uporabiti) v obsežnem merilu in pri besedilu. Odlično pa izpade, ko želite, da nekaj resnično izstopa.

 

 

Analogna barvna shema

 

Analogna barvna shema uporablja barve, ki so na barvnem kolesu ena zraven druge. Design, sestavljen iz takšnih barv, deluje spokojno, mirno in udobno.

Analogne barvne sheme pogosto najdemo v naravi in ​​so harmonične ter prijetne za oči.

Pri analogni barvni shemi morate biti pozorni na to, da imajo barve dovolj kontrasta. Prva barva naj bo prevladujoča, druga podporna, tretja pa za poudarek (skupaj z belo, sivo ali črno).

 

 

 

Triadna barvna shema

 

Triadna barvna shema uporablja barve, ki so enakomerno razporejene okoli barvnega kolesa.

Triadne barvne sheme izpadejo tudi pri bledih ali nenasičenih odtenkih zelo živahne.

Za uspešno rabo in uravnoteženje triadne harmonije izberite eno prevladujočo barvo, drugi dve pa uporabite za poudarek.

 

 

Razcepljena komplementarna barvna shema

 

Kot je že iz imena razvidno, je razcepljena komplementarna barvna shema variacija komplementarne barvne sheme.

Poleg osnovne barve uporabimo sosednji barvi njene komplementarne barve.

Ta barvna shema ima enako močan vizualni kontrast kot komplementarna barvna shema, ampak nosi v sebi manj napetosti. Zaradi enostavne uporabe je razcepljena komplementarna barvna shema zelo uporabna za začetnike.

 

 

Pravokotna barvna shema

 

Pravokotna barvna shema uporablja štiri barve, sestavljene iz dveh komplementarnih parov.

Pravokotna barvna shema omogoča veliko različnih variacij, najbolje pa deluje, če je ena barva prevladujoča. Pozornost namenite ravnovesju med toplimi in hladnimi barvami.

 

 

Kvadratna barvna shema

 

Kvadratna barvna shema je podobna pravokotni, le da so vse štiri barve povsem enakomerno razporejene okoli barvnega kolesa.

Kvadratna barvna shema najbolje deluje, če je ena barva prevladujoča. Pozornost namenite ravnovesju med toplimi in hladnimi barvami.

 

 

 

Orodja za izdelavo barvne sheme

 

Za hitro in enostavno izdelavo vaše barvne sheme si lahko pomagate z orodji, ki so brezplačno dostopna na spletu:

0 komentarjev

Pošlji komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Share This

Deli to objavo!

Ti je objava všeč? Hvaležen ti bom, če jo deliš. :)